Een schaftwagen tweedehands nodig? Zoek niet langer!

Tweedehandsspullen zijn steeds meer genormaliseerd. Kringlopen worden populairder – en niet alleen onder hipsters. Bedrijven die handelen in tweedehandsgoederen schieten als paddenstoelen uit de grond; denk daarbij aan tweedehands keukens, auto’s en andere voertuigen. Een schaftwagen tweedehands kopen of huren kan tegenwoordig ook!

Wat is een schaftwagen tweedehands?

Dat is een eerste essentiële vraag. Een schaftwagen tweedehands is een wagen die achter een voertuig gekoppeld kan worden – aan de trekhaak, om precies te zijn. Andere namen zijn ‘schaftkeet’, ‘bouwkeet’ of ‘werfkeet’. Het is vooral bedoeld als ruimte voor bouwvakkers om pauze te houden en om te schaften. De ‘schaft’ is de etenspauze van bouwvakkers; vandaar de naam schaftwagen tweedehands. Bouwvakkers hebben niet één vaste werklocatie waar zij hun spullen kwijt kunnen of een rustpauze kunnen houden – vandaar de behoefte aan een wagen die overal mee naartoe kan. Bouwvakkers kunnen dus hun persoonlijke spullen hierin kwijt terwijl ze aan het werk zijn, maar ze kunnen er ook in schuilen wanneer het regent of ander heftig weer op komst is, en de bouwmaterialen en het gereedschap worden erin opgeslagen, zodat die niet elke dag opnieuw meegenomen hoeven worden. Qua vormgeving doet een schaftwagen tweedehands een beetje denken aan een pipowagen, vooral wanneer hij uit vrolijke kleuren bestaat. De wagen is ongeveer 2 tot 2.90 meter breed en heeft een plat of licht gebogen dak. Heel soms zit er een motor in, maar vaak niet – vandaar de trekhaak. Er zijn verschillende varianten: een voor langzaam verkeer en een voor snelverkeer. Tevens zijn er verschillende categorieën:

  • Een schaftwagen met alleen ruimte om pauze te houden
  • Een wagen met ruimte voor pauze en voor de opslag van materiaal
  • Een wagen die naast een pauze- en opbergruimte een toilet heeft

Een schaftwagen tweedehands moet niet verward worden met een schoon-vuilwagen – een wagen die gebruikt wordt in relatie tot asbest. Deze heeft wel de vorm van een schaftwagen tweedehands, maar heeft verder een andere functie. Verder is de schaftwagen ook niet te verwarren met een bouwunit – die veel groter is en verplaatst wordt met een hijskraan. Bij kleine klussen is dit laatste niet praktisch en kan beter een schaftwagen tweedehands besteld worden. Gelukkig is deze wel in verschillende groottes te verkrijgen.

Waarom kiezen voor tweedehands?

Het is natuurlijk mogelijk om een nieuwe versie aan te schaffen, maar het is veel voordeliger én duurzamer om naar een schaftwagen tweedehands te kijken. Helemaal wanneer je de wagen maar tijdelijk nodig hebt. Een nieuwe wagen is vaak erg duur, terwijl je voor veel minder geld een even goede schaftwagen tweedehands kunt krijgen. Sommige werkgevers doen na een klein tijdje hun schaftwagens namelijk weer weg, terwijl er niets aan mankeerde. Door deze wagens een tweede leven te geven, wordt bespaard op aanschafkosten en wordt bijgedragen aan het beter milieu. Je bespaart namelijk ook grondstoffen, energie, water en afval – er hoeven immers minder nieuwe schaftwagens gemaakt te worden, en er worden minder ‘weggegooid’. Ben je inmiddels overgehaald om een schaftwagen tweedehands te kopen? Surf dan eens naar de website harmsenmaterieel.nl. Harmsen Materieel BV noemt zichzelf dé specialist op dit gebied en is RWD-erkend. Dit laatste staat voor Rijdienst voor het Wegverkeer – de overheidsinstelling die controle houdt over de registratie van rijbewijzen en voertuigen met een motor. Door de erkenning van deze instelling is Harmsen Materieel BV bevoegd om schaftwagens te verhandelen. Je kunt hier dus terecht wanneer je een tweedehands schaftwagen wil bestellen, maar ook als je een kwijt wil of een wil inruilen. Daarnaast worden extra onderdelen die handig zijn voor in de ruimte verkocht. Neem dus zeker eens een kijkje op harmsenmaterieel.nl!

Lees meer…