Waarom grenzen stellen bij kind belangrijk is

Grenzen stellen bij kind betekent een richtlijn voor gedrag instellen, zelfs als er geen officiële huisregel is. Je kunt niet voor alles een regel opstellen, daarom is het aangeven van limieten in bepaalde situaties noodzakelijk. Je hebt misschien geen officiële regel die zegt: “Geen kloppende lepels op tafel”, daarom moet je misschien tegen je kind zeggen: “Stop alsjeblieft met je lepel op tafel te kloppen”, als hij of zij de maaltijden onderbreekt. Het grenzen stellen bij kind kan om verschillende redenen moeilijk zijn. Soms voelen ouders zich schuldig omdat ze nee zeggen. Of ze willen een driftbui vermijden die onvermijdelijk zal uitbarsten wanneer een kind te horen krijgt dat het tijd is om te vertrekken. En natuurlijk zijn partners het niet altijd eens over de grenzen die ze met hun kinderen moeten stellen. Daarnaast is het grenzen stellen bij een kind nog moeilijker wanneer ouders gescheiden zijn. Het is duidelijk dat in deze situatie duidelijke afspraken dienen gemaakt te worden, want grenzen zijn goed voor kinderen. Het leert hen adequaat gedrag aan en biedt hen mogelijkheden om een ​​aantal van hun vaardigheden aan te scherpen. Tips om grenzen te stellen zonder schaamte te voelen:

  • Denk vooruit
  • Gebruik geen droevige taal
  • Zorg ervoor dat je toon warm is, maar stevig
  • Blijf bij je besluit

Het grenzen stellen bij kind leert hen vaardigheden

Als je zegt tegen je kind: “Het is tijd om je videogame uit te zetten en je huiswerk te maken”, leer je hem of haar zelfdiscipline. Hoewel videogames misschien leuker zijn, is het belangrijk om verantwoordelijk te zijn. Het uiteindelijke doel is dat kinderen leren om al hun verantwoordelijkheden te beheren, zoals huiswerk, klusjes en het verzorgen van hun lichaam, zonder dat ze eraan herinnerd moeten worden. Grenzen stellen bij kind leert hen strategieën ontwikkelen. Zeg bijvoorbeeld tegen een jong kind om “de timer te verslaan” wanneer hij zich ’s ochtends aankleed. Of zeg tegen een ouder kind dat hij of zij tv kan kijken, zodra het huiswerk gedaan is. Naast zelfdiscipline leert grenzen stellen bij kind ook hoe ze zichzelf moeten beschermen. Hoewel het veilig kan zijn voor je kind om buiten te spelen, heeft hij of zij misschien wel grenzen nodig over wat mag gedaan worden of waar naartoe mag gegaan worden als hij of zij alleen buiten speelt. Beperkingen houden kinderen ook veilig wanneer ze internet gebruiken en wanneer ze zelfstandige activiteiten beginnen te doen. Het grenzen stellen bij kind moet uitgebreider worden naarmate het kind ouder wordt. Geef je kind de gelegenheid om je te laten zien dat hij of zij verantwoordelijk in de grenzen die je hebt opgelegd. Als je kind je laat zien dat hij of zij in staat is om jouw grenzen te respecteren, laat je kind zien dat hij of zij klaar is om meer verantwoordelijkheid te nemen. Soms vermijden ouders liever het grenzen stellen bij kind, omdat ze hun kind niet verdrietig of boos willen maken. Maar leren omgaan met ongemakkelijke emoties is eigenlijk een zeer belangrijke vaardigheid. Elke grens die je instelt, is een mogelijkheid voor je kind om te leren omgaan met zijn of haar emoties. 

Problemen?

Het ene kind is het andere niet. Als je bijvoorbeeld een gescheiden ouder bent of een moeilijker tiener in huis hebt en moeilijkheden ervaart bij het grenzen stellen, kun je terecht op de website opvoedenmetplezier.nl voor ondersteuning en online cursussen die je zeker zullen helpen om jouw kind het juiste gedrag en vaardigheden aan te leren. Opvoeden Met Plezier biedt je ook een online coach aan om je te helpen waar nodig.