Welke danskleding moet ik dragen?

Dansen heeft zijn eigen cultuur. Als je mee wilt doen met een groep dansers en wilt genieten van hun gezelschap, is het een goed idee om de geaccepteerde kostuums van hun dansgroep te volgen. Een van de manieren waarop je in een groep wordt geaccepteerd, is trouwens dat je gekleed bent. Hoe formeler de dans, hoe formeler de danskleding. Als je bijvoorbeeld wordt uitgenodigd voor een formele liefdadigheidsbal, is alles wat minder is dan een smoking voor mannen of een baljurk voor vrouwen ongepast. Aan de andere kant is het bij een dansles in je plaatselijke studio meestal niet nodig om formele danskleding te dragen. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt; een beetje gezond verstand brengt je al een heel eind verder. Ook, in geval van twijfel, volg de menigte! Kijk wat anderen gaan dragen en volg het voorbeeld. Als al het andere faalt, kun je de dansorganisatoren altijd vragen naar de dresscode. Hieronder geef ik de richtlijnen voor enkele dresscodes, die vaak vermeld staan op uitnodigingen en aankondigingen, evenals een algemeen idee van welke danskleding je draagt voor alle evenementen. White tie – Dit is de meest formele danskleding. Voor de heer betekent dit een zwarte broek met een lint aan de buitenkant van elk broekspijp, een witte das, vest en hemd. Witte handschoenen zijn leuke optionele accessoires voor heren. De dame verschijnt in een baljurk, met open rug en lage halslijn. Handschoenen op elleboog-lengte zijn een leuke toevoeging voor de dame. Black tie – Eigenlijk idem als ‘White tie’, maar de mannen dragen een vlinderdas die kleurrijk mag zien (‘Black tie’ verwijst niet naar de kleur van de das). De dames dragen baljurken. Formal: heren in pak en stropdas en de dames in cocktailjurk of avondjurk. Andere dresscodes:

  • Black tie optional
  • Semi-formal
  • Dressy Casual
  • Country/Western, enz.

Draag altijd comfortabele en veilige danskleding

Draag danskleding die het gemakkelijk en leuk maakt om te dansen, zowel voor jezelf als voor jouw partner. Ongeacht hoe informeel de dans is, draag altijd dansschoenen. Draag geen gympen of andere schoenen met rubberen of sponsachtige zolen. Ze kunnen tijdens bochten en draaien op de vloer blijven haken en enkel- en knieblessures veroorzaken. Vermijd mouwloze shirts en open jurken, vooral voor actief dansen: het is niet prettig om de vochtige huid van een partner aan te raken. Mouwen die laag in de oksel zijn uitgesneden, zijn geen goed idee als danskleding in het Latijns en swingdansen, omdat dansers toegang tot de rug van de partner nodig hebben en de armen in laaguitgesneden mouwen gevangen kunnen raken. Accessoires zoals grote ringen, horloges, broches, losse of lange kettingen en grote gespen kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen in de danskleding van je partner vast komen te zitten of krassen en blauwe plekken veroorzaken. Voor de heren: als je geen plaats hebt om je sleutels en dergelijke achter te laten, stop de items dan in je linker broekzak. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat je je partner verwondt. Lang haar moet worden opgemaakt of vastgemaakt in een paardenstaart. Voor bepaalde dansen is het moeilijk om in een danspositie te komen wanneer de dame lang stromend haar heeft (het haar kan verstrikt raken in de rechterhand van de danspartner). Bovendien is het ook niet leuk om tijdens het draaien voortdurend met het haar in het gezicht te worden geraakt.

Waar mijn outfit kopen?

Het kan soms heel wat tijd kosten om danskleding te vinden. Als je daarom liever online winkelt, dan kun je voor het vinden van leuke danskleding in verschillende dansstijlen terecht in de Danstheater winkel, waar ze trouwens ook danskleding hebben voor kinderen. Bekijk het veelzijdige aanbod via de pagina www.danstheaterwinkel.nl.